fbpx

3 tips på hur ni lyckas tjäna mer pengar på varje kund

February 26th, 2018 Posted by Stories by CableCup No Comment yet

3 tips på hur ni lyckas med er merförsäljning

Merförsäljning är som ni vet en effektiva strategi för att öka både omsättning och resultat. Det är ofta de som bäst behärskar detta som också visar bäst lönsamhet. Ett exempel vi alla känner till är Ikea som jobbar effektivt med ett erbjuda kompletterande produkter som passar målgruppen. Du känner säkert igen hur svårt det är att motstå värmeljusen eller batterierna när du står i kassakön. Med riktigt bra priser och erbjudande på dessa produkter känns det som att du gör en bra affär. Men det är också en riktigt bra affär för Ikea som effektivt ökar vinsten på varje kund genom att höja snittköpen, om än bara några kronor. 

Erbjud Plus-menyer

Så hur kan ni lyckas sälja mer till varje kund och på så sätt förbättra er lönsamhet? Vi har tagit fram 3 tips som hjälper er att identifiera och inte minst planera hur ni kan jobba med detta. Alla butiker har olika förutsättningar och varje kund är unik men det finns några enkla sätt att jobba på för att öka er försäljning. Inte minst är det betydligt billigare att sälja mer på en befintlig kund som redan är i butiken än att locka in en ny kund från gatan. Det gör att ni ska använda den befintliga köpkraften i butiken till att förbättra ert resultat. Se hur McDonalds jobbar med att erbjuda dig en Plus-meny. Det är en väl genomtänkt strategi för att få dig att spendera några kronor mer när du ändå är på plats och har beställt.

Så här kommer våra tips.

1. Välj varor som är relevanta till den första varan.

Hur kan ni förbättra den vara kunden redan bestämt sig för? Om ni skulle sälja hamburgare skulle ni antagligen erbjuda strips och dricka till kunden. Säljer ni en bil erbjuder ni vinterdäck. Hitta produkter som är relevanta utifrån vad kunden redan bestämt sig för.

Här är CableCup en väldigt bra vara för att öka snittköpet. Alla kunder som köper en taklampa får med tillverkarens standardkopp. Antingen är dessa svåra att montera, de kanske t.ex. krävs att man monterar ner lamputtaget i taket innan man skruvar upp lampan. Det blir krångligt för kunden. Eller så följer det med en klassisk kopp i hårdplast som monteras med en skruv mot sladden. Den kommer halka ned och glappa, vilket är tråkigt för kunden. Då kan ni erbjuda en CableCup för att göra monteringen enkel och för att kunden skall få ett fint resultat i taket.

Räkneexempel: Ni tjänar ca 67 kr på varje CableCup. Hur mycket merförsäljning skulle ni få om ni sålde 1 st CableCup till varje kund som köper en taklampa? Och hur skulle det påverka ert resultat? 

2. Rabattera den andra varan.

Kunderna är inte dumma. De känner ofta på sig att ni kommer försöka sälja på dem något mer än de tänkt sig. Därför är de uppmärksamma och till en början skeptiska till vad ni erbjuder. Ofta grundar sig detta i en oro över att det kommer bli dyrare än vad de tänkt sig. Och om det blir för dyrt kommer de inte köpa. Därför skall ni försöka rabattera erbjudandet för då kommer de bli mer intresserade.

Räkneexempel: Ni tjänar ca 67 kr på en CableCup Classic och 51 kr på täckkåpan Hide. Ofta har kunderna behov av båda produkterna och om de kan få rabatt på den andra varan kommer de vara mer positiva till att köpa båda samtidigt. Ger ni 25 % rabatt på Hide vid köp av Classic så kommer ni höja vinsten med 25 kr eller nästan 40 % på den kunden. Hur påverkar det ert resultat om ni lyckas med detta på var fjärde kund?

3. Sälj något som löser ett problem

De flesta produkter löser något form av problem. Lampor löser problemet med mörker. Men trots att de löser ett problem kan de också bidra till att nya uppstår. Och det är då ni skall hitta en lösning på det. Du är lite hungrig och köper en korv med bröd. Korven löser din akuta hunger, men du får ett nytt problem och det är att du blir törstig. Så du köper gärna en korvmeny istället..

Om vi tar exemplet till er verksamhet så är även här CableCup en väldigt bra produkt för att lösa problem som uppstår för kunden när denne köper en taklampa. Ni vet att de flesta taklampor är svåra att hänga upp. Vissa är enkla men då blir resultatet ofta dåligt och med dåligt menar vi att koppen i taket kommer sitta snett och glappa. Eftersom ni vet att CableCup gör monteringen enklare och resultatet bättre har ni en bra möjlighet att övertyga kunden om att köpa till en CableCup. Dessutom krävs det inte många minuter för er att erbjuda kunden att montera av den medföljande koppen och ersätta den med en CableCup redan i butiken. Då erbjuder ni också kunden en bra service vilket stärker relationen.

Ni har löst ett problem åt kunden och samtidigt tjänat mer pengar. Båda blir mer nöjda. Väl värt att tänka på.

Slutsats

Det bästa med merförsäljning är inte bara bättre resultat och högre vinster per kund. Det gör också att ni får behålla kunden längre för kunder som handlar mer, stannar längre. Och ju längre ni har en kund i butiken ju större chans har ni att göra denne nöjd. Och ju större chans har ni att bygga en långvarig relation och att denne kund rekommenderar er för sina vänner. Så på så sätt kommer denna extra service ge er bättre lönsamhet på såväl kort- som lång sikt.

Lycka till med er försäljning!

Tags: ,

The comments are closed.